L’artista Cesc Roca ha volgut homenatjar a Joan Fuster, i la Fundació Reeixida ha cregut interessant de donar ressò a aquesta obra de recuperació de la memòria nacional.
Nascut a Sueca, l’any 1922, el 1943 va començar els estudis de Dret a la Universitat de València i va combinar els estudis amb la formació autodidacta que l'encaminarà cap a la via de crític i columnista d'ofici. Un any més tard, va publicar a l’almanac Las Provincias el primer article escrit en català: «Vint-i-cinc anys de poesia valenciana».
Del 1946 al 1956 va codirigir amb Josep Albi la revista Verbo. A partir del 1947, quan es llicencia en Dret, i durant uns anys, va exercir d'advocat a la seva vila nadiua, on va residir sempre.
Al llarg de la seva trajectòria intel·lectual va haver de vèncer diverses adversitats: censura, hostilitats oficials i oficioses, falta de mitjans, absència d'ambient cultural propici, silenci dels mitjans de comunicació del País Valencià... Als anys seixanta la seva obra va esdevenir més incisiva i polèmica, que el van convertir en un intel·lectual d'incidència frondosa i eficaç.
El 1962 publica Nosaltres els valencians, llibre essencial per al coneixement de la història, la cultura i els problemes d'identitat nacional del País Valencià, un autèntic revulsiu entre sectors immobilistes de la societat valenciana. L'autor va ser objecte d'amenaces i les falles de l'any següent culminaven amb la cremà de l’efígie de Fuster.
El 1975 li va ser concedit el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
L'11 de setembre de 1981 el domicili de Fuster va patir un atemptat amb bomba que va causar importants destrosses a la biblioteca i a l'arxiu.
Format de l’edició és: 50cm x 40cm, amb paper estucat mat de 300 grams.